logo

Oldalainkat 41 vendég böngészi

HÍREK

MEGALAKULT A MAGYAR ÍRÓSZÖVETSÉG DIGITÁLIS IRODALMI MUNKACSOPORTJA

  A Magyar Írószövetség Digitális Munkacsoportjának alapítói Király Farkas, akit egyúttal vezetőnek választottak, Sütő Csaba András, Szalai Zsolt, Vincze Ferenc és Szentmártoni János, a szövetség elnöke. A munkacsoport célja a Magyar Írószövetség modernizálásának folytatása, a versenyképesség fokozása. A digitális kultúra lehetőségeiről kiadói szakemberek, online lapok, portálok szerkesztőinek, bloggerek bevonásával rendszeres vitafórumok és ankétok megrendezésével kívánja tájékoztatni a tagságot és a szélesebb közönséget. További feladatainak tekinti az irodalmi művek digitalizálását, az archiválási rendszer egységesítését, az ’56-os virtuális emlékszoba anyagának digitális feldolgozását. Céljaik megvalósításában az online kultúrában járatos irodalmárok (Papp Tibor, Szkárosi Endre, Vass Tibor) mellett külső szakemberek bevonását is tervezik. Ennek költségeit a szövetség segítségével, valamint pályázati forrásokból fedezi majd a Digitális Munkacsoport. Bemutatkozásképp tavaszra egy figyelemfelkeltő akcióval készülnek. (Magyar Írószövetség, OS, MTI)

 
VOLLEIN FERENC SZÍNVARÁZSLAT CÍMŰ KIÁLLÍTÁSA

Vollein Ferenc, a MOL ÚJ Európa Alapítvány Tehetségtámogató Program győztese, Zalaegerszeg MJV művészeti ösztöndíjasa, a Zalaegerszeg-Landorhegyi Általános Iskola 8. osztályos tanulója Színvarázslat című kiállításának megnyitójára 2014. január 24-én (pénteken) 17 órától kerül sor a Győr-Szabadhegyi József Attila Művelődési Házban(9028 Gyõr, Móra F. tér 1., tel./fax: 421-740). Köszöntőt mond: Rózsavölgyi László, Győr MJV Oktatási-, Kulturális-, Sport- és Turisztikai Bizottságának elnöke: A kiállítást megnyitja: Szalai Zsolt költő, kritikus. Közreműködnek: a Kodály Zoltán Általános Iskola tanulói. A kiállítás február 26-ig hétköznap 10-16 óráig látogatható.

 

 
A HÁBORÚ ÉS HÁBORÚ TELJES KIADÁSA MEGJELENT KRASZNAHORKAI LÁSZLÓ 60. SZÜLETÉSNAPJÁRA

Krasznahorkai László 60. születésnapjára a Magvető megjelentette a Háború és Háború című regény javított és teljes kiadását. Az író elmondta: a kötetben helyet kapott a Megjött Ézsaiás című, a regény előzményének is tekinthető levél, emellett számos apróbb javítást is végrehajtott a szövegen. A hatvanadik születésnapról szólva megjegyezte, hogy a kerek évfordulót programsorozattal ünneplik K.L. 6.0 címmel, ennek keretében január 21-én a Petőfi Irodalmi Múzeumban hat kiváló kritikus arra a kérdésre keresi majd a választ, hogy hol van Krasznahorkai helye a magyar irodalomban, ezután az ELTE szervez felolvasóestet, majd a Szépművészeti Múzeumban Krasznahorkai László egy performansz keretében mutatja be a The Bill címen megjelentetett angol nyelvű kötetét Palma Vecchióról. Végül március 10-én a Rózsavölgyi Szalonban Jeles András rendezi azt a búcsúestet, amelyen Eszenyi Enikő, Fullajtár Andrea, Máté Gábor és Gelányi Bence mutatják be Krasznahorkai László irodalmi univerzumát. (MTI)

szantai borito

 Az év gyerekkönyve  (Erdélyi Magyar Írók Ligája)

Szántai János A Jó, a Rossz, a Csúnya és egyéb mesebeli párbajok

NÉMETH DORKA PDF Nyomtatás
FacebookGoogle bookmark

Kávé

 

 

Másnap reggel sem volt kedvem elvonszolni magam a kávéfőzőig. Állítólag mások úgy csinálják, hogy előző este bekészítik a kávét, és reggel csak a gázt kell begyújtani. De ki a tökömnek van kedve este kávéfőzőt töltögetni? Csak azért sem.

A radiátor halkan kattog, az ablaküveghez kis esőcseppek ütődnek. Annyira nem történik semmi, hogy már fáj. Reggel nyolc, vagy valahogy akörül, mert jön a kukásautó. Két házzal odébb van már, ide hallom. Hallom, ahogy lassan húzzák fel a redőnyöket, fölöttem, talán valahol szemben is. Én még csak le sem engedtem őket este. Talán évek óta nem is. Függönyöm sincs, valami egyéjszakás pasi szaggatta le az egész karnist, amit aztán a földszinten lakó jehovásnak adtam. Talán négy vagy öt éve. Ez akkoriban volt, amikor nagyanyám még érzékelte a külvilágot. Persze nem sütött süteményt, és nem hívott kisdrágámnak, mint más nagyszülők. És a hétvégéken nem jártam hozzá. Azokba az intézetekbe csak hétköznapokon lehetett menni négy és hat között.

Nagyanyám mindig egy sötétkék, ezüst mintás kimonót viselt. Derékban szorosan meghúzta, gyönyörű alakja volt. A haját balerina kontyba kötötte, és egy sárga falú szobában lakott egy Edit nevű nővel, akit egyébként soha sem láttunk. Apám néha aggódott, hogy unatkozik bent, vitt neki könyveket és újságokat, melyek felkerültek egy polcra, de látszott, hogy soha még csak ki sem nyitotta őket. Csak a tévét nézte, legjobban a tengeri állatos műsorokat szerette, másra tett magasról. Nyugalmat és békességet akarok, ilyeneket mondott.

Évről évre egyre kevesebbet beszélt és egyre kevesebb emberrel, végül már csak feküdt. Apámhoz annyit szólt utoljára: minden mindegy. És utána már hiába látogattuk. Két hónapra rá meghalt.

Már a mi házunknál vannak a kukások. Milyen jó, hogy van portásunk. És milyen jó, hogy ő már túl van a reggeli kávén, és biztos éberen várta már öt perce, hogy végre kitolhassa a zöld bödönöket. Emlékszem, hogy vártuk az oviban Répás Danival a kukásokat. Felmásztunk a kerítés rácsára, és onnan fütyültünk. Illetve Répa fütyült, én még mindig nem tudok.

Az ágyban feküdtem és hallgattam a redőnyöket. Meg ahogy a kukás autó elhagyja az utcánkat, már bekanyarodhatott a Balzac utcába. Közben beállítok a telefonban egy emlékeztetőt, hogy készítsek be holnap reggelre egy adag kávét. Hátha. Zuhanyzás alatt pedig igyekszem nem azon gondolkodni, hogy vajon hogy állna nekem egy kimonó.


 

Otthon

 

 

 

Három főtt babbal játszom a tányéromon vasárnap az ebédnél.

 

Háromszög formába pöckölöm őket a villával. A villának három ága van. Utálom.

 

Anyám, apám és a nővérem is meg van róla győződve, hogy megőrültem. Nem mondták ki még, legalábbis hangosan nem. Anyám azt ismételgeti, hogy ez így nem mehet és ebből ki kell mászni, apám meg idegesen szívja a cigit, majd elvonul a könyvtárszobába. A nővérem nem csinál semmit, csak a szokásos pánikot látom a szemében. Ugyanolyan arcot vág, mint amikor pár éve apu összeesett karácsonykor és kijöttek a mentők. Semmire nem tudott válaszolni, holott látszott az arcán, mondani akar valamit, de mégsem mondott semmit.

 

A nővéremnek van egyébként a legszebb zöld szeme. Andris talán azért tetszett meg nekem először, mert – ha úgy esik a fény – olyan szeme van, mint neki. Kivéve persze a kis barna foltot, ami azért van ott, mert pár éve a nővérem hadonászott egy ceruzával és véletlenül szemen szúrta magát.

 

A babokat elkezdem felaprózni a szigonyvilla oldalával. Minden babot öt felé vágok, tehát van tizenöt darab babom. Eszembe jut, ha az anyám lennék, akkor megszámolnám. Ha gombócot készít vagy palacsintát, mindig megszámolja. Mindig. Aztán feljegyzi, hogy mennyi fogyott. Nem tudom, hogy már korábban is számolt-e mindent, vagy csak amikor rájött, nem eszem rendesen.

 

A nővérem aggódva bámul. Apám a könyvtárszobában dohányzik, anyám meg tördeli a kezét az asztal alatt, már a válla mozgásából is, azokból a nagyon apró kis rezdülésekből is tudom, hogy mire gondol és hogy éppen a bal keze van a jobb kezében és úgy ül. Firka, a kutyám eközben hangosat fingik az ebédlőasztal alatt.

 

A babok kihűltek és mi még csak meg sem szólaltunk. Halkan sóhajtok egyet, kicsit unom. Nővérem próbálja terelni a témát, nem is figyelek rá, megeszem hét kis falatot a babból. Gondolkozom még egyen, de aztán mégsem. Megköszönöm az ebédet és hazamegyek, hogy legyen idejük még beszélni rólam, mielőtt a nővérem is hazamegy.

Apám majd elszív még pár cigarettát. Anyám pityeregni fog, amit látva a nővérem is rákezd majd. És a barna foltos zöld szeméből potyogni fognak a könnyek. Bűntudatom van emiatt. Azt hiszem legalábbis.


( 20 Votes )
 
 • Bíró József
 • Balázs Tibor
 • Erdős Virág
 • Ewa Lipska
 • Finy Petra
 • Kirilla Teréz
 • Kovács Bea
 • Magolcsay Nagy Gábor
 • Makai Máté
 • Mezey Alexa
 • Nagy Koppány Zsolt
 • Németh Dorka
 • Nyerges Gábor Ádám
 • Radu Aldulescu
 • Rhédey Gábor
 • Sirokai Mátyás
 • Szkárosi Endre
 • Takács Éva
 • Vass Tibor
 • Wislawa Szymborska
 • Zólya Andrea Csilla
 • Zsille Gábor
Főoldal
E-könyveink Ambroobook
Keresés
Ambroozia a facebookon
Lapteteje