logo

Oldalainkat 13 vendég böngészi

HÍREK

MEGALAKULT A MAGYAR ÍRÓSZÖVETSÉG DIGITÁLIS IRODALMI MUNKACSOPORTJA

  A Magyar Írószövetség Digitális Munkacsoportjának alapítói Király Farkas, akit egyúttal vezetőnek választottak, Sütő Csaba András, Szalai Zsolt, Vincze Ferenc és Szentmártoni János, a szövetség elnöke. A munkacsoport célja a Magyar Írószövetség modernizálásának folytatása, a versenyképesség fokozása. A digitális kultúra lehetőségeiről kiadói szakemberek, online lapok, portálok szerkesztőinek, bloggerek bevonásával rendszeres vitafórumok és ankétok megrendezésével kívánja tájékoztatni a tagságot és a szélesebb közönséget. További feladatainak tekinti az irodalmi művek digitalizálását, az archiválási rendszer egységesítését, az ’56-os virtuális emlékszoba anyagának digitális feldolgozását. Céljaik megvalósításában az online kultúrában járatos irodalmárok (Papp Tibor, Szkárosi Endre, Vass Tibor) mellett külső szakemberek bevonását is tervezik. Ennek költségeit a szövetség segítségével, valamint pályázati forrásokból fedezi majd a Digitális Munkacsoport. Bemutatkozásképp tavaszra egy figyelemfelkeltő akcióval készülnek. (Magyar Írószövetség, OS, MTI)

 
VOLLEIN FERENC SZÍNVARÁZSLAT CÍMŰ KIÁLLÍTÁSA

Vollein Ferenc, a MOL ÚJ Európa Alapítvány Tehetségtámogató Program győztese, Zalaegerszeg MJV művészeti ösztöndíjasa, a Zalaegerszeg-Landorhegyi Általános Iskola 8. osztályos tanulója Színvarázslat című kiállításának megnyitójára 2014. január 24-én (pénteken) 17 órától kerül sor a Győr-Szabadhegyi József Attila Művelődési Házban(9028 Gyõr, Móra F. tér 1., tel./fax: 421-740). Köszöntőt mond: Rózsavölgyi László, Győr MJV Oktatási-, Kulturális-, Sport- és Turisztikai Bizottságának elnöke: A kiállítást megnyitja: Szalai Zsolt költő, kritikus. Közreműködnek: a Kodály Zoltán Általános Iskola tanulói. A kiállítás február 26-ig hétköznap 10-16 óráig látogatható.

 

 
A HÁBORÚ ÉS HÁBORÚ TELJES KIADÁSA MEGJELENT KRASZNAHORKAI LÁSZLÓ 60. SZÜLETÉSNAPJÁRA

Krasznahorkai László 60. születésnapjára a Magvető megjelentette a Háború és Háború című regény javított és teljes kiadását. Az író elmondta: a kötetben helyet kapott a Megjött Ézsaiás című, a regény előzményének is tekinthető levél, emellett számos apróbb javítást is végrehajtott a szövegen. A hatvanadik születésnapról szólva megjegyezte, hogy a kerek évfordulót programsorozattal ünneplik K.L. 6.0 címmel, ennek keretében január 21-én a Petőfi Irodalmi Múzeumban hat kiváló kritikus arra a kérdésre keresi majd a választ, hogy hol van Krasznahorkai helye a magyar irodalomban, ezután az ELTE szervez felolvasóestet, majd a Szépművészeti Múzeumban Krasznahorkai László egy performansz keretében mutatja be a The Bill címen megjelentetett angol nyelvű kötetét Palma Vecchióról. Végül március 10-én a Rózsavölgyi Szalonban Jeles András rendezi azt a búcsúestet, amelyen Eszenyi Enikő, Fullajtár Andrea, Máté Gábor és Gelányi Bence mutatják be Krasznahorkai László irodalmi univerzumát. (MTI)

szantai borito

 Az év gyerekkönyve  (Erdélyi Magyar Írók Ligája)

Szántai János A Jó, a Rossz, a Csúnya és egyéb mesebeli párbajok

NAGY KOPPÁNY ZSOLT PDF Nyomtatás
FacebookGoogle bookmark

 


ZENIKE TAKNYOL

 

A hivatalban néma csend honol, csak a folyosókon kavar olykor finom sóport a huzat: ez azt jelenti, hogy az ajtók mögött kemény munka folyik.

Az élettelenség jeleitől mindig elfog a félsz, ráadásul még az álmom is erősen dolgozik bennem: úgy érzem, egy öreg, megbízható káder szavaira van szükségem – Béla bához, a nagy túlélőhöz menekülök egy kis morálgenerálozásra.

Bekopogok az ajtaján.

Nem hív be, nyilván „máshol kezdett” (a beléptető kapunál ezzel szoktuk indokolni a késést), és mielőtt meggondolnám, egy, a szomszédos, titkárnői ajtón eszközölt, újabb rövid kopogás után benyitok: Zenikéhez. Mikor rájövök, mit tettem, már késő visszalépni.

Lesimítom a ruhámat, a véres részleteket eltakarom.

– Csókolom a kezét! – igyekszem a tőlem kitelő legkedvesebb hangot megütni, de Zenike ellenséges arca nyilvánvalóvá teszi, hogy szavaim úgy csattognak titkárnői kedélyének macskakövezetén, mint holt lovon a patkó. – Nem tudja véletlenül, mikor érkezik Béla… ööö… a doktor úr?

Az ember sokezer éves evolúciója és szocializációja során kialakultak bizonyos viselkedési szabályok: ilyen például az, hogy ha valakihez kedvesen szólnak, akkor kedvesen válaszol, vagy legalábbis válaszol, vagy csak felnéz, vagy – jó, na – megbiccenti a fejét, esetleg megrebben a szempillája, mintegy jelezve, hogy tudomásul vette a kérdést, és agya dolgozik a válaszon.

Zenikét azonban nem ilyen nyálasan sikamlós evolúciós fából faragták: benne még az őstulok érzéketlensége és süketsége munkál, melynek hiába ugrott a hátára – hörögve és morogva – a kardfogú tigris, nyugodtan legelészett tovább, esetleg morcosan a monitorjára meredt.

Az élmény erős, de engem nem lehet könnyen lerázni – és valahol szórakoztat is az egész, péntek reggel, kávézás előtt legalábbis elmegy.

– Hát akkor leülnék ide, és megvárnám, ha lehet. – Semmi reakció. – Lehet?

Egy évszázadnak tűnő perc után Zenike újabb évszázadnak tűnő percig nem reagál a kérdésemre.

Így hát leülök. Ekkor veszem észre, hogy Zenike taknyosan szortyog, és időről időre megtörli az orrát egy papír zsebkendővel: no nem azért, mert sír, amiért veri az élet, hanem mert – egyszerűen náthás.

– Nagyon meg tetszett fázni? – közeledem, mint fogatlan puma a mamuthoz. – Rettenetes dolog ez – folytatom –, hasogat a fej, csíp az orrnyálkahártya, kapar a torok!

– Igen, megfáztam, mégis itt vagyok, és reggel nyolckor már húzom az igát, miközben mindenki baszik bejönni fél tíz előtt! – tér vissza az élet Zenikébe, de nyomban el is hagyja, hogy mozdulatlanságba dermedve, pislogás nélkül újra a monitorjára bámulhasson.

Mivel látom, hogy itt nagy csevegésre aligha kerül sor, a gondolataimba mélyedek.

Hogy csinálja Béla bá, hogy negyven évet lehúzott itt, és egyszer sem rúgták ki? Meg kell tudnom a titkot! (Gyermekkoromban még a világegyetem érdekelt, mostanra már csak erre vagyok kíváncsi.)

Valahányszor eszembe jut, hogy engem viszont – Daniellához hasonlóan – tulajdonképpen bármikor kirúghatnak, és pont ezekben a vész- és gazdaságiválság-terhes időkben, gyomorgörcs és zsibbadás lesz úrrá rajtam. Azzal a munkamorállal ugyanis, amit itt másodpercek alatt elsajátítottam, aligha tudok helytállni majd bármilyen cégnél, vagy egy McDonald’s-pult mögött. Aztán meg nem is értek túl sok mindenhez: végzettségem szerint, mint említettem, magyar–angol szakos tanár (és bölcsész, hehe) vagyok, és mielőtt idekerültem volna, üzleti angolt tanítottam – viszont egy porcikám sem kívánja vissza azokat az időket, mikor folyton egyik cégtől a másikhoz rohantam, és mindegyik helyszínen kilencven percen keresztül kellett nagyon magas szinten összpontosítanom és figyelnem, hiszen a hallgatók árgus szemekkel követték minden léptemet, hátha hibázok, és akkor nem kell az unalmas nyelvtannal foglalkozni: lehet engem szívatni. Ha túléltem (mindig túléltem), mentem a következő céghez, és újabb kilencven perc erejéig ráültem a szopószékre, melyet gondos kezek a katedrára készítettek.

Ahhoz képest ez itt a paradicsom, igaz, lesózott ösvényekkel, de az is igaz, hogy nem csúszik egy csöppet sem: ilyen síkosság-mentesítést utoljára az úristen csinált, miután a boldog szerelemben tobzódó Ádámot és Évát kiűzte a Paradicsomból – azóta azért a csepp nedvért is hogy meg kell dolgozni. Már persze ha nem rockzenész az ember. De ki az…

– És szed valamit, Zenóbia? – Nem becézem, nem az én titkárnőm. – Valami gyógyszert, úgy értem – teszem hozzá, mielőtt félreértené.

Már fel is készülök arra, hogy nem válaszol, mintha nem hallana, ám ekkor kiböki:

– Ja. Neocitrant.

Egészen lázba jövök ettől a hirtelen megeredt kedélytől, ütöm a vasat, hátha felmelegszik.

– Hű, az nagyon jó! Oldja a kaparó érzést a torokban, sietteti a gyógyulást, és a légutakat is tisztíccsa – kedélyeskedek, mint egy kincstári humorral felszerelt, nyugdíj előtt álló hivatalnok. – Na és használ, hogy érzi?

Ám Zenike újra maga elé mered, és nem válaszol. Olyan, mint egy autista. Szerintem autista.

Gyorsan az órámra nézek, és rájövök, milyen sok a dolgom: még meg kell néznem, mennyi só ment ki júniusra.

Mivel Béla bá valószínűleg már úgysem jön be ebéd előtt, óvatosan felállok, mégis belerúgok a székbe – de Zenike meg se rezzen –, és kilépek az ajtón, majd elindulok az irodámba.

 

(Részlet a Feljegyzések a hivatalból című regényből)


( 3 Votes )
 
 • Bíró József
 • Balázs Tibor
 • Erdős Virág
 • Ewa Lipska
 • Finy Petra
 • Kirilla Teréz
 • Kovács Bea
 • Magolcsay Nagy Gábor
 • Makai Máté
 • Mezey Alexa
 • Nagy Koppány Zsolt
 • Németh Dorka
 • Nyerges Gábor Ádám
 • Radu Aldulescu
 • Rhédey Gábor
 • Sirokai Mátyás
 • Szkárosi Endre
 • Takács Éva
 • Vass Tibor
 • Wislawa Szymborska
 • Zólya Andrea Csilla
 • Zsille Gábor
Főoldal
E-könyveink Ambroobook
Keresés
Ambroozia a facebookon
Lapteteje