logo

Oldalainkat 5 vendég böngészi

HÍREK

MEGALAKULT A MAGYAR ÍRÓSZÖVETSÉG DIGITÁLIS IRODALMI MUNKACSOPORTJA

  A Magyar Írószövetség Digitális Munkacsoportjának alapítói Király Farkas, akit egyúttal vezetőnek választottak, Sütő Csaba András, Szalai Zsolt, Vincze Ferenc és Szentmártoni János, a szövetség elnöke. A munkacsoport célja a Magyar Írószövetség modernizálásának folytatása, a versenyképesség fokozása. A digitális kultúra lehetőségeiről kiadói szakemberek, online lapok, portálok szerkesztőinek, bloggerek bevonásával rendszeres vitafórumok és ankétok megrendezésével kívánja tájékoztatni a tagságot és a szélesebb közönséget. További feladatainak tekinti az irodalmi művek digitalizálását, az archiválási rendszer egységesítését, az ’56-os virtuális emlékszoba anyagának digitális feldolgozását. Céljaik megvalósításában az online kultúrában járatos irodalmárok (Papp Tibor, Szkárosi Endre, Vass Tibor) mellett külső szakemberek bevonását is tervezik. Ennek költségeit a szövetség segítségével, valamint pályázati forrásokból fedezi majd a Digitális Munkacsoport. Bemutatkozásképp tavaszra egy figyelemfelkeltő akcióval készülnek. (Magyar Írószövetség, OS, MTI)

 
VOLLEIN FERENC SZÍNVARÁZSLAT CÍMŰ KIÁLLÍTÁSA

Vollein Ferenc, a MOL ÚJ Európa Alapítvány Tehetségtámogató Program győztese, Zalaegerszeg MJV művészeti ösztöndíjasa, a Zalaegerszeg-Landorhegyi Általános Iskola 8. osztályos tanulója Színvarázslat című kiállításának megnyitójára 2014. január 24-én (pénteken) 17 órától kerül sor a Győr-Szabadhegyi József Attila Művelődési Házban(9028 Gyõr, Móra F. tér 1., tel./fax: 421-740). Köszöntőt mond: Rózsavölgyi László, Győr MJV Oktatási-, Kulturális-, Sport- és Turisztikai Bizottságának elnöke: A kiállítást megnyitja: Szalai Zsolt költő, kritikus. Közreműködnek: a Kodály Zoltán Általános Iskola tanulói. A kiállítás február 26-ig hétköznap 10-16 óráig látogatható.

 

 
A HÁBORÚ ÉS HÁBORÚ TELJES KIADÁSA MEGJELENT KRASZNAHORKAI LÁSZLÓ 60. SZÜLETÉSNAPJÁRA

Krasznahorkai László 60. születésnapjára a Magvető megjelentette a Háború és Háború című regény javított és teljes kiadását. Az író elmondta: a kötetben helyet kapott a Megjött Ézsaiás című, a regény előzményének is tekinthető levél, emellett számos apróbb javítást is végrehajtott a szövegen. A hatvanadik születésnapról szólva megjegyezte, hogy a kerek évfordulót programsorozattal ünneplik K.L. 6.0 címmel, ennek keretében január 21-én a Petőfi Irodalmi Múzeumban hat kiváló kritikus arra a kérdésre keresi majd a választ, hogy hol van Krasznahorkai helye a magyar irodalomban, ezután az ELTE szervez felolvasóestet, majd a Szépművészeti Múzeumban Krasznahorkai László egy performansz keretében mutatja be a The Bill címen megjelentetett angol nyelvű kötetét Palma Vecchióról. Végül március 10-én a Rózsavölgyi Szalonban Jeles András rendezi azt a búcsúestet, amelyen Eszenyi Enikő, Fullajtár Andrea, Máté Gábor és Gelányi Bence mutatják be Krasznahorkai László irodalmi univerzumát. (MTI)

szantai borito

 Az év gyerekkönyve  (Erdélyi Magyar Írók Ligája)

Szántai János A Jó, a Rossz, a Csúnya és egyéb mesebeli párbajok

KÁNTOR ZSOLT PDF Nyomtatás
FacebookGoogle bookmark

 

 

A bor metafizikája

 

HAMVAS BÉLA-gramma

 

Méhecskék gyülekeznek,

a tavirózsa bibéibe gabalyodva.

A pók épp most hálózza be a zöld legyet.

Majd átsétál a cserje gallyaira, s az erdő hirtelen

kinyílik előtte, mint egy nyálkás, életteli száj,

és kiengedi fotocellái közül az éjszakát.

Rázúdítja a sötétet az üvegházra, de túlömlik

a verandán is, eléri a parkot, a folyóparti köveket,

a dűnéket, a lankákat, rátapad a fekete celofán

a sétányra, a háttámla nélküli, piros padokra.

Bevonja, mint a lakk, a búsongás, az estét.

 

Az elmúlt napot bárányfelhők fújják ki magukból.

Kottafejek, hangvillák és bárányfelhődúcok az égen.

Kondenzcsíkokon tűnődik a Hold. Hogyan válnak köddé?

Isten elkap egy repülőgépet, mint egy legyet,

markában tartja, majd megkönyörül. Nem vágja földhöz.

Egyelőre kegyelmet gyakorol, bár keze felemelve van.

Majd rácsukja a pasztell csillagkupola fedelét

a fuvallatra, hogy langyos eső gyanánt bársonyszőnyeg

guruljon le a Mennyből, mint pergamen tekercs,

méz, gyanta és mohás kérgek szaga kíséri a rítust.

 

Megfürdik a dióhéjban egy szentjánosbogár, világít a háta,

akár egy pici zseblámpa a vonakodás dzsungelében.

A kisfiú is megjelenik, parittyával. Oda céloz a toronyból.

Arra a fölizzó, piciny pöttyre, aki éppen iszik.

Kérészéletű kérészek kertészkednek a hínárok között,

a felhők baglyokká változnak hirtelen, huhog a magasság,

kelepel a mélység, csattognak a kormoránok.

Fekete rigók hangja veri fel a néma csipkebokrokat,

s mintha lángolna és izegne-mozogna a félhomályban

az ige: vagyok aki vagyok. Galambok röppennek fel.

 

A víztükörre fölmerészkednek az iszaplakók,

az árvaszúnyogok, a suttogó lárvák s énekelni kezd

a csend. A kisfiú megfeszíti a csúzli gumiját,

csíkos kavics csobban a vízben, az idő kihagy,

a bogár elröppen, az eső eláll, a cseppek plüss

szövetét átitatja a tehetetlen szurok. A Hold kiszabadul

a fogságból. Hangyák vonszolják a hídon az elalélt kiflivéget.

Szóra bírják végre a titkot? Ki tudja? A Balaton vizére

rácsukódik a laptop. Kéküveg nyár, sehol és többé soha!

 

 

 

)anti-idill(

 

A széttett zárójelek ciklusból

 

Hétfő nélkül kellene létezni. Túl közel húzódtál a homlokomhoz és kerested a szememben a választ. Becsukódtam, mert a kérdések zavartak. Akár a por, amely egész nap hozzá akart férni a pupilláimhoz és irritálta a kíváncsiság hártyáit. Rátelepítetted leheleted csillámló kristályait a pupilláimra. Még közelebb hajoltál, hogy a száddal érezd szemhéjamat. Elhárítottam a támadást. Egy ötvenéves férfi nem így reagál. Mondtad. Nem voltak normális konstellációk ebben a kontextusban, ahol te forgolódtál. Látszott, hogy ahonnan jössz, az illem és a tapintat ismeretlen fogalmak. Csupa öntörvényű és extra érzet. Ezért belefér a hiszti, még akkor is, ha sótlan. Te rögtön bosszút állsz, egyetlen pillanatot se vársz. Hátha csak időleges az elutasítás, lehet, hogy csak alszom. De nem! Eloldod a mondatot, hadd vágtasson. „Akiket megfigyeltél huszonöt éve, azokra gondolsz néha? Úgy empirikusan és empatikusan, ahogy akkor leírtad a célszemélyek terveit, álmait a hatóságok számára. Vagy: katt! Lomtárba taszítottad végleg a lelked? Levetted még a rendszervizsgálat emblémát is, átkonvertáltad az emlékező szektorláncokat? Nem segít a strucc pozitúra.” Ebben a pillanatban csak leguggolni tudtam és bukfenceztem a szőnyegen. Így kerültem el a vitát. Egész nap nem szóltam semmit. Bár finomat főztél, el is mostad a tányéromat. Nekem még megbocsátani sincs jogom. Tudomásul veszem.

 

Olló

 

Lábjegyzetek fűnyíróval

 

Ingoványban pácolódott a lélek. Mintha a tópartról is lehetett volna látni a víz mélyén bukfencező árnyat. Egy nagy lélek-buborékot. Holdat a tengerszem pillái között. Vagy strandlabdát a fűzfák tövében? Már az első rápillantás előtt dimenziókra bomlott szét a tengerparti narratíva. Az álom nyomában szertefoszlottak a kisebb töredékek is, lomtár lebegett a békalencsés felszínen. Majd egyesültek a dolgok. Beleszövődtek a sötétség szőnyegébe.

 

Emlék omlott be az ébredés alatt. Csak sejthető jelentésrétegeket hagyva hátra, konstans tapasztalatokat nem. A felvillanó fény mindig eltakarta, amiből kinőtt. Akaratlan rezdülések rázták fel.Még mindig nem nyitotta ki a szemét. Belső szemhéján végigfutott az este olvasott szöveg. Miért vonakodott ettől tegnap? Nem is olyan rossz.

 

Az elbóbiskolt macskát Schumann kottáival takarta be. Emlékezett, hogy a tegnapi vendég, egy csinos hölgy, digitális és száloptikás hajnalként aposztrofálta a pillanatot, amikor belépett. A rabul ejtett, elgyötört és törpe recepciót. Ami értelmes szövegként konstituálódott a fejében.Bár zegzugos erődként, sőt: sűrű erdőként tekintett egy darabig rá, de sikerült megfejtenie, mire leírta. Ott domborodott, kunkorodott ki, ahol gépelt. A papír felületéből emelkedett ki. Ablakot nyitott. Száradó, fehér abroszokkal köszöntötte az udvar. Egy tehén és egy kecske társaságában sáska imádkozott. Megint megrepedt a tolerancia-páncél. Párnájára folyt a méz.

 

Itt van a test szövege. A szöveg húsa. A kezével fogja megsimogatni, a nyelvével ízlelgetni.

 


( 82 Votes )
 
  • Bíró József
  • Balázs Tibor
  • Erdős Virág
  • Ewa Lipska
  • Finy Petra
  • Kirilla Teréz
  • Kovács Bea
  • Magolcsay Nagy Gábor
  • Makai Máté
  • Mezey Alexa
  • Nagy Koppány Zsolt
  • Németh Dorka
  • Nyerges Gábor Ádám
  • Radu Aldulescu
  • Rhédey Gábor
  • Sirokai Mátyás
  • Szkárosi Endre
  • Takács Éva
  • Vass Tibor
  • Wislawa Szymborska
  • Zólya Andrea Csilla
  • Zsille Gábor
Főoldal
E-könyveink Ambroobook
Keresés
Ambroozia a facebookon
Lapteteje