logo

Oldalainkat 18 vendég böngészi

HÍREK

MEGALAKULT A MAGYAR ÍRÓSZÖVETSÉG DIGITÁLIS IRODALMI MUNKACSOPORTJA

  A Magyar Írószövetség Digitális Munkacsoportjának alapítói Király Farkas, akit egyúttal vezetőnek választottak, Sütő Csaba András, Szalai Zsolt, Vincze Ferenc és Szentmártoni János, a szövetség elnöke. A munkacsoport célja a Magyar Írószövetség modernizálásának folytatása, a versenyképesség fokozása. A digitális kultúra lehetőségeiről kiadói szakemberek, online lapok, portálok szerkesztőinek, bloggerek bevonásával rendszeres vitafórumok és ankétok megrendezésével kívánja tájékoztatni a tagságot és a szélesebb közönséget. További feladatainak tekinti az irodalmi művek digitalizálását, az archiválási rendszer egységesítését, az ’56-os virtuális emlékszoba anyagának digitális feldolgozását. Céljaik megvalósításában az online kultúrában járatos irodalmárok (Papp Tibor, Szkárosi Endre, Vass Tibor) mellett külső szakemberek bevonását is tervezik. Ennek költségeit a szövetség segítségével, valamint pályázati forrásokból fedezi majd a Digitális Munkacsoport. Bemutatkozásképp tavaszra egy figyelemfelkeltő akcióval készülnek. (Magyar Írószövetség, OS, MTI)

 
VOLLEIN FERENC SZÍNVARÁZSLAT CÍMŰ KIÁLLÍTÁSA

Vollein Ferenc, a MOL ÚJ Európa Alapítvány Tehetségtámogató Program győztese, Zalaegerszeg MJV művészeti ösztöndíjasa, a Zalaegerszeg-Landorhegyi Általános Iskola 8. osztályos tanulója Színvarázslat című kiállításának megnyitójára 2014. január 24-én (pénteken) 17 órától kerül sor a Győr-Szabadhegyi József Attila Művelődési Házban(9028 Gyõr, Móra F. tér 1., tel./fax: 421-740). Köszöntőt mond: Rózsavölgyi László, Győr MJV Oktatási-, Kulturális-, Sport- és Turisztikai Bizottságának elnöke: A kiállítást megnyitja: Szalai Zsolt költő, kritikus. Közreműködnek: a Kodály Zoltán Általános Iskola tanulói. A kiállítás február 26-ig hétköznap 10-16 óráig látogatható.

 

 
A HÁBORÚ ÉS HÁBORÚ TELJES KIADÁSA MEGJELENT KRASZNAHORKAI LÁSZLÓ 60. SZÜLETÉSNAPJÁRA

Krasznahorkai László 60. születésnapjára a Magvető megjelentette a Háború és Háború című regény javított és teljes kiadását. Az író elmondta: a kötetben helyet kapott a Megjött Ézsaiás című, a regény előzményének is tekinthető levél, emellett számos apróbb javítást is végrehajtott a szövegen. A hatvanadik születésnapról szólva megjegyezte, hogy a kerek évfordulót programsorozattal ünneplik K.L. 6.0 címmel, ennek keretében január 21-én a Petőfi Irodalmi Múzeumban hat kiváló kritikus arra a kérdésre keresi majd a választ, hogy hol van Krasznahorkai helye a magyar irodalomban, ezután az ELTE szervez felolvasóestet, majd a Szépművészeti Múzeumban Krasznahorkai László egy performansz keretében mutatja be a The Bill címen megjelentetett angol nyelvű kötetét Palma Vecchióról. Végül március 10-én a Rózsavölgyi Szalonban Jeles András rendezi azt a búcsúestet, amelyen Eszenyi Enikő, Fullajtár Andrea, Máté Gábor és Gelányi Bence mutatják be Krasznahorkai László irodalmi univerzumát. (MTI)

szantai borito

 Az év gyerekkönyve  (Erdélyi Magyar Írók Ligája)

Szántai János A Jó, a Rossz, a Csúnya és egyéb mesebeli párbajok

Hekl Krisztina PDF Nyomtatás
FacebookGoogle bookmark


Osztódás


57..59..61. A számok szép rendben követték egymást, a négyzet alakú, zománcozott táblákon. Szép nyár volt. Egy nagy zsemleszínű, és egy kis fekete keverék kutya futkározott az utcán, ezt leszámítva rend volt, a cseréptetők hiánytalan fogsorral, a házak előtti fák frissen felnyírt, divatos frizurával, vigyázzállásban vártak, virág konfettik nyíltak az udvarokon, a fényesre mázolt kerítések mögött. Szerencsére semmi disznószag, részeg biciklista, ahogy az falun lenni szokott. Eszter lassított. Keze a sebváltóra tévedt, már megint elfelejtette, hogy automata, bosszankodott magában. Remélte, hogy az osztrák az egészből nem vesz észre semmit. Odaértek a 67-es házszám elé. Eszter telefonált, majd kinyílt az olajozott kertkapu, mögötte állt Feri bácsi, a papa, hevesen integetve karjaival, hogy vigyék be a kocsit az udvarra. Mire az osztrák kikászálódótt az autóból, Pannika, a mama is előrejött a veteményesből, kezében egy vájling földszagú krumplival, köténye zsebében pár érett paradicsommal. Kurt, a snájdig fiatalember érdeklődve nézett körül, homokbarna szemével körkörös jeleket írt a házfalakra, hosszú vonalat az ereszcsatornára. Eszter biztos volt abban, hogy a téglákat számolja éppen, vagy az atomokat rendezi egyenes sorokba.

Mein Vater und meine Mutti, szólalt meg Eszter bizonytalanul, közben arcából kiment a vér. Feri bácsi és Pannika bemutatkoztak Kurtnak, szerencsére jól beszélték a németet, hála a sok külföldi vendégnek, akik nyaranta ellepték a kis bakonybéli házukat. Feri bácsi észrevette, hogy a lány tipródik, nem tudja, mitévő legyen, ezért rákacsintott a lányra, majd átkarolta az osztrák vállát, és hátravitte, hogy megmutassa neki a gyümölcsöst.

Eszter megkönnyebbülve tette be Pannika mögött a szúnyoghálós ajtót. A konyha meleg, ételszagú párájában már javában rotyogott az újházi tyúkhúsleves. A hatvan körüli hölgy zörgött egy kicsit a lábasokkal, ezután vizet eresztett egy nagy tálba. Eszter gyorsan elővette a tízezrest, és beledugta Pannika zsebébe.

Ne bőgj, mert még észreveszi, szólt ki Pannika a piros fazék mögül, majd odament a lányhoz, Most szépen megpucolod nekem azt a krumplit, utána megfőzzük, törölte meg Eszter maszatos arcát egy konyharuhával olyan kedvesen, mintha mindennapos lenne, hogy az ember lánya a gazdag osztrák előtt normális családot hazudik magának.

Mire a férfiak visszatértek, a viaszosvászon terítő helyére már felkerült damasztabrosz, és a zsolnai porcelán. A vendéglátók valóban kitettek magukért. A levest rántott hús, tört krumpli és rizibizi követte. Feri bácsi órákig beszélgetett Kurttal a sakkról, és a politikáról, az euro árfolyamváltozásairól, az osztrák kedvenc és egyedüli témáiról. Eszter egy darabig a férfi feje fölötti faliórát bámulta, utána leszedte az edényeket, és kivitte őket a konyhába, beállt Pannika mellé mosogatni.

Mosogatás közben, szeme sarkából rápillantott az osztrák salátaszerű frizurájára, fakó tekintetére, artikuláló szájára, a határ menti falvakban tüsténkedő orvosok által, méregdrágán összetákolt fogsorára.

Amíg a borsószemeket kotorta a lefolyóba, eszébe jutott egy nagy érett petesejt is, és a hüvelyi orgazmus, amit az asztal mellett ülő, tüchtig úriember nem fog neki nyújtani soha. Eszter eldöntötte, hogy inkább nem osztódik. Még gondolatban sem.


( 11 Votes )
 
  • Bíró József
  • Balázs Tibor
  • Erdős Virág
  • Ewa Lipska
  • Finy Petra
  • Kirilla Teréz
  • Kovács Bea
  • Magolcsay Nagy Gábor
  • Makai Máté
  • Mezey Alexa
  • Nagy Koppány Zsolt
  • Németh Dorka
  • Nyerges Gábor Ádám
  • Radu Aldulescu
  • Rhédey Gábor
  • Sirokai Mátyás
  • Szkárosi Endre
  • Takács Éva
  • Vass Tibor
  • Wislawa Szymborska
  • Zólya Andrea Csilla
  • Zsille Gábor
Főoldal
E-könyveink Ambroobook
Keresés
Ambroozia a facebookon
Lapteteje