• Ayhan Gökhan
  • Büki Bettina
  • Bán Zsófia
  • Bogdán László
  • Csík Mónika
  • Dobsony Erzsébet
  • Farkas Tibor
  • Juhász Nóra
  • Kabai Csaba
  • Kovács András Ferenc
  • Kölüs Lajos
  • Láng Zsolt
  • Molnár Lamos Krisztina
  • Nyírfalvi Károly
  • Pieldner Judit
  • Pápay György
  • Sebestyén Ádám
  • Somogyi Feri
  • Szöllősi Mátyás
  • Takács Zsuzsi
  • Tinkó Máté
  • Tomaji Attila
  • Villányi László
Oldalainkat 6 vendég böngészi

Hírek

MEGALAKULT A MAGYAR ÍRÓSZÖVETSÉG DIGITÁLIS IRODALMI MUNKACSOPORTJA

  A Magyar Írószövetség Digitális Munkacsoportjának alapítói Király Farkas, akit egyúttal vezetőnek választottak, Sütő Csaba András, Szalai Zsolt, Vincze Ferenc és Szentmártoni János, a szövetség elnöke. A munkacsoport célja a Magyar Írószövetség modernizálásának folytatása, a versenyképesség fokozása. A digitális kultúra lehetőségeiről kiadói szakemberek, online lapok, portálok szerkesztőinek, bloggerek bevonásával rendszeres vitafórumok és ankétok megrendezésével kívánja tájékoztatni a tagságot és a szélesebb közönséget. További feladatainak tekinti az irodalmi művek digitalizálását, az archiválási rendszer egységesítését, az ’56-os virtuális emlékszoba anyagának digitális feldolgozását. Céljaik megvalósításában az online kultúrában járatos irodalmárok (Papp Tibor, Szkárosi Endre, Vass Tibor) mellett külső szakemberek bevonását is tervezik. Ennek költségeit a szövetség segítségével, valamint pályázati forrásokból fedezi majd a Digitális Munkacsoport. Bemutatkozásképp tavaszra egy figyelemfelkeltő akcióval készülnek. (Magyar Írószövetség, OS, MTI)

 
VOLLEIN FERENC SZÍNVARÁZSLAT CÍMŰ KIÁLLÍTÁSA

Vollein Ferenc, a MOL ÚJ Európa Alapítvány Tehetségtámogató Program győztese, Zalaegerszeg MJV művészeti ösztöndíjasa, a Zalaegerszeg-Landorhegyi Általános Iskola 8. osztályos tanulója Színvarázslat című kiállításának megnyitójára 2014. január 24-én (pénteken) 17 órától kerül sor a Győr-Szabadhegyi József Attila Művelődési Házban(9028 Gyõr, Móra F. tér 1., tel./fax: 421-740). Köszöntőt mond: Rózsavölgyi László, Győr MJV Oktatási-, Kulturális-, Sport- és Turisztikai Bizottságának elnöke: A kiállítást megnyitja: Szalai Zsolt költő, kritikus. Közreműködnek: a Kodály Zoltán Általános Iskola tanulói. A kiállítás február 26-ig hétköznap 10-16 óráig látogatható.

 

 
A HÁBORÚ ÉS HÁBORÚ TELJES KIADÁSA MEGJELENT KRASZNAHORKAI LÁSZLÓ 60. SZÜLETÉSNAPJÁRA

Krasznahorkai László 60. születésnapjára a Magvető megjelentette a Háború és Háború című regény javított és teljes kiadását. Az író elmondta: a kötetben helyet kapott a Megjött Ézsaiás című, a regény előzményének is tekinthető levél, emellett számos apróbb javítást is végrehajtott a szövegen. A hatvanadik születésnapról szólva megjegyezte, hogy a kerek évfordulót programsorozattal ünneplik K.L. 6.0 címmel, ennek keretében január 21-én a Petőfi Irodalmi Múzeumban hat kiváló kritikus arra a kérdésre keresi majd a választ, hogy hol van Krasznahorkai helye a magyar irodalomban, ezután az ELTE szervez felolvasóestet, majd a Szépművészeti Múzeumban Krasznahorkai László egy performansz keretében mutatja be a The Bill címen megjelentetett angol nyelvű kötetét Palma Vecchióról. Végül március 10-én a Rózsavölgyi Szalonban Jeles András rendezi azt a búcsúestet, amelyen Eszenyi Enikő, Fullajtár Andrea, Máté Gábor és Gelányi Bence mutatják be Krasznahorkai László irodalmi univerzumát. (MTI)

JUHÁSZ NÓRA PDF Nyomtatás
FacebookGoogle bookmark

 

Eloldozás

 

A szellemek a Tejúton távoznak, fénymegtartás, mágia, szerelemvarázs, boldogság. Eldobom az agyam. Emese kör-emailje szerint a Szent Iván-éj annyira non plus ultra, hogy még páfrányok is virágzanak.

Tűzrakást is tervez estére, ez viszont betalál, mindig is szerettem. Oké, pár órára lenézek hozzájuk.

Az a szabály, hogy a máglyát körbeülők közül mindenkinek fel kell áldoznia, a lángok közé kell vetnie valamit. Így, ezzel a szóval, ilyen drámaian, hogy vetnie. A Mesi-lány kicsi kora óta szeretett komolyan venni mindent. Nekem is szólt előre, hogy vigyek valamit, és épp most nem is kellene túl sokáig kutakodnom értékes eleresztendő tárgyak után. De befeszülök, nem érdekel. Nem viszek semmit.

Van tűz és a tűz körül cseresznyét eszünk. Ebben nincs semmi direkt, nincs az arcomban, elfog egyfajta biztonságérzet. Csak beszélgetünk, köpködjük a cseresznyemagokat.

Egyszerű. Jólesik, jó.

Nincs kedvem vagy motivációm töprengeni azon, hogy mások miket hajigálnak a tűzbe, és hogy mondjuk egy körömcsipeszt milyen események tehettek olyan különlegessé és fontossá valaki számára, hogy ma este elhozta ide, hogy megváljon tőle.

Azért ezen az egy áldozaton csak egészen lazán, kíméletesen és különösebb izommunka nélkül eltűnődöm. Nem erősen, nem is határozottan. Azon kívül, hogy a csipesz egy röhejes szó, semmi sem jut eszembe, mindenesetre ez a felfedezés mulattat és majdnem hangosan felnevetek tőle.

Elmondom a többieknek, páran kísérletképpen hangosan kimondják néhányszor, és mosolyognak, és ezen az élményen megosztozunk. Nevetek, nevet, nevetünk. Még az is lehet, hogy ebben a pillanatban épp kivirágzik valahol a közelben egy páfrány, mittudomén..

Ha az a csaj úgy volt vele, hogy ha már egyszer itt van ezen a bolygón, és van egy fura esete, aminek történetesen részét képezi egy fürdőszobai csipesz, és kihúzott háttal idejön és beledobja a tűzbe, és sima, nyitott arccal végignézi, ahogy felforrósodik és megfeketedik, akkor én is kezdhetnék valamit. De nem hoztam semmit.

Zavartan játszadozom a bornyitónak használt svájci bicskával. Nem az enyém, Emese hozta. Aztán leesik, hogy a bicskának van olló része is. Tettre késznek érzem magam, de nincs kedvem egyedül csinálni. Mindenki segíteni fog, mindenki egy kicsit.

A tarkóm magasságában vágnak bele egyesével, egészen fiús lesz.

Barátságosan lehülyéznek, hátba veregetnek miközben újabb hosszú tincsek esnek a tűzbe. Értetlenek, elfogadóak, kedélyesen szóval tartanak. Bátorítanak, mint egy gyereket a nővérek valami orvosi beavatkozás alatt.

A haj, ami azokban a tágas, furcsa, menta ízű hónapokban nőtt, már nem a részem. Levegő, könnyű nyak. Volt-nincs szerkezet, volt-nincs évgyűrű-szerű finom kódok a múltból, eloldozott madzagok. Gőz és füst, nagy-nagy nyugalomban száll az éjszakai ég felé.

A szellemek a Tejúton távoznak.

 

 

Megtartás

 

Anna felkel az ágyból, odasiet az ablakhoz, kinyitja, és mintha valami óriási veszedelemtől menekült volna meg, a szerencsés túlélők hitetlenkedésével beszívja a kora reggeli hűvös levegőt. Megkapaszkodik a párkányban, szapora a pulzusa, belélegzi a kinti faleveleket, a padon unatkozó otthonkás nénit, az álmatlan madarakat, a piros tetőcserepeket, a pár emelettel lejjebbről felszálló cigifüstöt, a száradó mosogatórongyot és az ismeretlen fajtájú sárga virágokat.

Az egész keveréket letüdőzi, megvárja, hogy hasson, aztán lassan kifújja.

A helyzet az, hogy Anna és Zoli egy pár, és mint előző este véletlenül kiderült, Zoli még mindig azt a törülközőt használja nap mint nap, amit az előző barátnőjétől kapott ajándékba.

Anna szerint ez meredek.

Zoli magyaráz. A Duna-parton sétálnak. Neki ez épp olyan törülköző, mint akármelyik másik, eszébe sem jut már, hogy kitől kapta, de mivel kevés törülközője van, amióta elköltözött otthonról, és a legénylakás háztartásában jól jött egy extra darab, így hát megtartotta és használja, de csak úgy, mint akármelyik másikat, amit ő maga vett az áruházban.

Anna szerint ez még meredekebb. Anna szerint ez függőleges.

A törülköző kifakult.

Anna mélyeket lélegzik, belélegzi a kavicsokat, a folyóparton unatkozó leesett fagyigömböt, az álmatlan halakat, a mólók deszkáit, a vizet bámulók cigarettafüstjét, a horgászok száradó gumicsizmáit és az ismeretlen fajtájú sárga virágokat.

Az egész keveréket letüdőzi, megvárja, hogy hasson, aztán lassan kifújja.

Annát megnyugtatja a tudat, ha egy halnak halszaga van, ha egy sárkány félelmetes, a kora hajnali madárzaj éles és idegesítő, a vasárnapi leves égető. Olyannak akarja tudni a világot, ahol az égből eső galambszar váratlan és kivédhetetlen, egy régi szerető ajándéka pedig nem szűnik meg sugározni. Fél a napoktól, amelyek kiszívják a törülközők színét, amelyek lehalkítanak mindent és elérik, hogy az ember végül olyan gyakorlatias és környezettudatos legyen, hogy régi szerelmes levelek fehéren maradt hátoldalát bolti bevásárlólisták firkálására használja el.

Anna lélegzik. Lélegzik; belélegezi az unatkozó sötétet, az álmatlan csillagokat, a piros fénnyel villogó éjjeli repülőket, az ismeretlen fajtájú sárga virágokat és belélegzi a száradó törülközőt.

Az egész keveréket letüdőzi, megvárja, hogy hasson, aztán lassan kifújja.


( 3 Votes )
 
Főoldal
E-könyveink Ambroobook
Keresés
Ambroozia a facebookon
Lapteteje